NIVEAU

NIVEAU

Arkitekt Jenny Eklund har skapat en serie hus som vi kallar NIVEAU. 

ARKITEKT JENNY EKLUND, VARFÖR KALLAS DITT KONCEPTHUS NIVEAU?
– Tanken var att ta fram ett modernt hus i två plan. Då kom tanken in på flera nivåer, det vill säga Nivå. Jag tittade på olika språk för just namnet nivå och fastnade för det franska namnet, Niveau.

VEM PASSAR DETTA HUSET TILL?
– Det passar för många olika familjer. Till exempel den yngre, lilla familjen som vill hålla ned kostnaden men vill ha Willa Nordics kvalitet och design.

HUR HAR DU TÄNKT NÄR DU RITAT PLANLÖSNINGEN?
– Jag ville skapa ett modernt hus med en planlösning med mycket ljus och öppenhet mellan dom sociala ytorna, vilket också gör att huset känns större. 2,7 meter i takhöjd och med fönster ända upp till tak vid utvalda ställen, vilket ger ett modernt intryck både interiört och exteriört. Man ska ha möjlighet att växa i huset, skapa ett sovrum till i vardagsrummet om det behovet uppkommer. Det är ett stort allrum på övervåningen som minimerar hallar. Huset andas modernitet med inslag som stora fönster, rak trapp, stor köksö och flera fasadmaterial.

VILKA ALTERNATIVA PLANLÖSNINGAR FINNS DET?
– Man kan bygga till en vinkel på huset så att vardagsrummet blir större, samt att det blir en terrass på den vinkelutbyggnaden på övre planet. Då vardagsrummet blir större kan man välja att göra ett sovrum i den främre delen. Det går bra att göra mindre justeringar med innerväggarna, så länge man inte påverkar den bärande konstruktionen. Man kan till exempel förlänga huset utan några problem.

HUR HAR DU TÄNKT RUNT FASADEN OCH EXTERIÖREN?
– Att allt går i en mörk ton. Liggande svart panel, där vissa delar markeras lite extra med en skiva i stenmaterial som ger en spännande kontrast. Till exempel entrén markeras med en sådan skiva i båda planen, samt vinkeln på baksidan och vid dom stora glaspartierna mot trädgården. Huset känns privat och stilrent på entrésidan, för att sedan öppna upp sig mot trädgården med många glaspartier.